Tarihimizin kırılma anlarından birinin yaşandığı 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimine karşı tek yürek olarak karşı durduğumuz şanlı milletimizin Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Üniversitemizde çeşitli etkinliklerle anıldı. Aziz milletimizin gösterdiği kahramanlığı ve fedakârlığı gururla yâd ettiğimiz "Sonuçları Bakımından 15 Temmuz" başlıklı panel, 16 Temmuz 2024 Salı günü saat 14.00'te Ayasofya Yerleşkemizde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Rektörümüz aynı zamanda İktisat Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Nevzat Şimşek'in oturum başkanlığını üstlendiği panelde; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemiz Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasip Saygılı, İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültemiz İktisat Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bilal Bağış ve Hukuk Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Murat Balcı söz aldı. Millî birliğin önemi vurgulandığı panel, büyük beğeni topladı.
15 Temmuz Dönüm Noktasıdır
Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Şimşek, 15 Temmuz hain darbe girişiminin 8. yıl dönümünde darbeye karşı millî iradeyi ve demokrasiyi savunan kahraman şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla yad ederek sözlerine başladı. Rektörümüz, “15 Temmuz, tarihimiz açısından çok önemli bir gün oldu. Milletlerin tarihlerinde dönüm noktaları vardır. Bizler 15 Temmuz’u böyle bir dönüm noktası olarak düşünüyoruz. Tarih bize gelecek dönemlerde böyle bir dönüm noktasının içeriğinin daha iyi anlaşılmasını da sağlayacak, diye düşünüyorum.” dedi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bir kitabın ön sözünde yer alan “15 Temmuz, bir darbe girişimidir. 15 Temmuz, bir terör eylemidir. 15 Temmuz, bir işgal girişimidir.” ifadelerini hatırlattı. Rektörümüz, bu sözlerle Cumhurbaşkanımızın çok önemli 3 noktaya vurgu yaptığını belirtti. Rektörümüz, “15 Temmuz gecesi Türkiye’de değildim. Kazakistan’da devletimizin kurmuş olduğu ve kurucu müdürü olduğum Avrasya Araştırma Enstitüsünde görev yapıyordum. Ben bu eylemi anlatmakta çok zorlanıyordum. İçim acıyordu.” diyerek o dönem hissettiklerini ve gözlemlerini aktardı.
Hem Devleti Hem Halkı Hedef Aldı
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemiz Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasip Saygılı, "15 Temmuz Bir Askeri Darbe mi?" başlıklı konuşma yaptı. Tarihteki darbeler hakkında bilgi veren Saygılı, bütün darbelerin iktidarı hedef aldığını ancak 15 Temmuz’un hem devleti ve hem de halkı hedef alan 'alçak bir darbe girişimi' olduğuna vurgu yaptı.
Dış Finansman Açığı
İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültemiz İktisat Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bilal Bağış "15 Temmuz'un Ekonomik Sonuçları" başlıklı konuşmasında dünya perspektiften ülkemize bir bakış açısı sundu. Bağış, “Biz ülke olarak üst-orta gelir ülkesi olarak tanınıyoruz. Türkiye cari açığı görece yüksek ve dış finansman ihtiyacı çok yüksek bir ülke olarak görülüyor. Bunun neticesinde de kısa vadeli finansmana muhtaç hale gelebiliyor. Batılılar, bu durumu aleyhimize kolaylıkla kullanıyorlar. Dolayısıyla 15 Temmuz sürecinden çıkarılacak derslerden biri, bizim görece yüksek dış finansman ihtiyacımızın, tasarruf yatırım eşitsizliğimizin tekrar masaya yatırıp değerlendirilmesinin gerekliliğidir. Bunun için de bireysel tasarruflar başta olmak üzere kamu tasarrufları güçlendirilmelidir.” diyerek sözlerini tamamladı.
Rakamlarla 15 Temmuz
Panel, Hukuk Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Murat Balcı “15 Temmuz Yargılamaları” başlıklı konuşmasıyla devam etti. Balcı, konuşmasında şu noktalara dikkat çekti: “Türkiye genelinde 8.725 kişi bu hain darbe girişimi dolayısıyla yargılandı. 1.634 kişi ağırlaştırılmış müebbet, 1.366 kişiye müebbet cezası, 1.891 kişiye süreli hapis cezası verildi. 2.870 kişi hakkında da beraat kararı tesis edilmiştir. 964 kişi itirafçı olduğu için ceza olmadığına dair karar verilmiştir.”
15 Temmuz sürecinin farklı yönleriyle ele alındığı panel, soru cevap ile sona erdi.