''Kamu Kaynaklarının Etkin Kullanımı İçin Sürekli Denetim'' başlıklı panel düzenlendi

Üniversitemiz ve Güney Afrika Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "Kamu Kaynaklarının Etkin Kullanımı İçin Sürekli Denetim" başlıklı uluslararası panel, Ayasofya Yerleşkemizde gerçekleştirildi. İktisat (İngilizce) Bölümüz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bilal BAĞIŞ’ın da panelist olarak katıldığı etkinlik, üniversitemiz Rektörü, aynı zamanda İktisat (İngilizce) Bölümümüz öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat ŞİMŞEK’in açılış konuşmaları ile başladı.

Rektörümüz, dünyada sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin tüm ülke ekonomileri açısından “küresel acil çağrı” olarak belirlendiği bir dönemden geçildiğine dikkat çekti. Üniversitelere önemli görevler düştüğünü belirten Rektörümüz, “Kamu sektörünün ekonomik yapısı içindeki büyüklüğü ile bu büyüklüğü etkileme aracı olan bütçesi ile sosyal fayda sağlamaya dönük uygulamaları dikkate alındığında; kaynakların kullanımında bozucu etkileri önlemek ve sosyal faydayı sağlamaya dönük etkin politikaları geliştirmek önemli amaçlardandır. Dünyada iyi uygulama örneklerine bakıldığında e-devlet uygulamalarının ve dijitalleşmeye dayalı mobil aplikasyon ve hizmet sunumunun yaygınlaşmakta olduğu gözlenmektedir. Bu da kamunun ölçek büyüdüğü dikkate alındığında büyük veri yönetimini, denetimini ve sürekli izleme ve kontrollerin yapılmasını gerekli kılmaktadır.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından panel oturumuna geçildi. "Kamu Kaynaklarının Etkin Kullanımı İçin Sürekli Denetim" başlıklı panelin moderatörlüğünü İzmir Bakırçay Üniversitesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Sezer Bozkuş Kahyaoğlu üstlendi. Oturumda Güney Afrika Üniversitesi Finansal Yönetim Biriminden Prof. Lourens Erasmus,  “Kamu Sektörü Kemer Sıkma Önlemleri”,  Güney Afrika Üniversitesi Denetim Biriminden Ilse Morgan, "Hesap Verebilirlik ve Şeffaflığa Ulaşmak için Sürekli Denetim";  Üniversitemiz İktisat Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Bilal Bağış ise “Kamu Kaynaklarının Verimliliği: Türkiye'de Son Dönemde Alınan Kemer Sıkma Önlemleri", İşletme Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Turgay Geçer “Kamu Sektöründe Fintech" başlıklı birer konuşma yaparak katılımcıları bilgilendirdi. Katılımcıların, kamuda yapay zekâya dayalı denetim tekniklerini içeren güncel gelişmeleri ve deneyimlerini paylaştıkları panel, ülkemizde son dönemde başlayan kamuda tasarruf tedbirlerine yönelik iyi uygulamaların geliştirilmesine katkı sundu.

İktisat (İngilizce) Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Bilal BAĞIŞ'ın konuşmasını aşağıdaki link yoluyla izleyebilirsiniz.